Ordliste

  A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

  • Lakkmaling

   Som regel malinger som blir harde og ripefaste, for utsatte overflater.

  • Lasur

   Gir et gjennomsiktig, tynt lag. Lasur fåes i ulike farger. Lasur har kort vedlikeholdsintervall, men er enkel å vedlikeholde. Som regel er det nok med en lett avbørsting og påføring av ny lasur.

  • Lateks (akrylatmaling)

   Lateksmalinger fåes for bruk både innendørs og utendørs. I tillegg til miljøvennlighet utmerkes de av rask tørketid, god heft og meget gode farge- og glansegenskaper utendørs. Lateksmalinger beholder sin fleksibilitet i lang tid. De er svært godt egnet til utendørs bruk. Utendørs skal alt tre grunnes med alkydoljemaling før ferdigbehandling med lateksmaling.

  • Linoljeblærer

   Første gang en trefasade ble malt med linoljemaling, vanlig fram til 1950, ble det ofte grunnet med en blanding av terpentin og linolje, såkalt halvoljing. Etter flere ommalinger blir malingslaget for tett, og ved varme kan linoljen omdannes til gass som utvider seg og trenger malingen bort fra underlaget i form av blærer.

  • Linoljemaling

   Hovedsakelig basert på kokt linolje. I dag farges linoljemaling med vanlige pigmenter. Løsemiddelet var før terpentin, men i dag er det som regel lavaromatisk White Spirit. Linoljemaling tørker langsomt, kritter relativt raskt og malingen blir etter hvert sprø. Linoljemaling brukes i dag hovedsaklig på tre utendørs.

  • Løsemiddel

   Oftest vann eller White Spirit. Hovedoppgaven er å gjøre det mulig å overføre malingen fra boksen til overflaten med egnet verktøy. Deretter damper løsemiddelet vekk, og malingen tørker.

  • Løsemiddel/fortynning

   Væske som brukes til å senke viskositet og til rengjøring av verktøy og mer.