Vaske trefasade

  Litt skitt kan da vel ikke skade?

  På kort sikt er skitt og påvekst på husfasade, stakitt eller andre malte overflater ikke direkte skadelig, hverken for underlaget eller for malingen.

  Men skitt og påvekst holder på fuktigheten, noe som innebærer at overflatene er fuktige over lengre tid, og da kan det oppstå problemer. Dessuten ser ikke en skitten fasade spesielt innbydende ut.

  Vask alt når du vasker

  Vaskerådene i denne brosjyren gjelder ikke bare for tre- og betongfasader. De er like nyttige for husets tredetaljer, takrenner, vindskier, gjerder, hagemøbler og mange andre malte overflater.

  Råteskader må repareres

  Hvis treverket i fasaden har råtnet, er det bare én løsning – treverket må skiftes ut. Av og til kan råteskadene komme smygende uten at du får øye på dem. Hvis du vil være helt sikker, kan du trykke mot treet med en spiker eller en skrutrekker. Hvis treverket er mykt og fuktig, kan det være angrepet av råte. Råte oppstår oftest ved endetre og skjøter.

  Seks trinn til et rent hus

  Det kan være lurt å gjøre dette selv om du ikke planlegger å male huset ditt. Hvis du vasker husets trefasade med noen års mellomrom, reduserer du faren for at alger og mugg får feste. Det betyr igjen at huset ser pent ut mye lenger. Når du likevel er i gang: Vask stakitt, rekkverk og terrasser. En vask kan få en trefasade som er i god stand til å se nesten nymalt ut, men hvis du må male, må du begynne med å vaske fasaden.

  Alge- og muggvask kan i enkelte tilfeller bleke gamle, malte overflater. Du bør derfor prøve på en mindre flate først, hvis du ikke skal male huset etter rengjøringen.

  Fasadevask bleker ikke ved anbefalt blanding, men et rent hus kan oppleves lysere enn et skittent hus.

  Før du begynner å vaske må du beskytte det som ikke skal vaskes. Bruk plast på rull. Søl på vinduer kan føre til grå, matte merker som det kan være vanskelig å få bort.

  Husk også på å beskytte deg selv, spesielt mot søl på hud og i øyne.

  Tvätta träfasad

  Bløtlegg overflaten med vann, og legg deretter på fasadevask eller alge- og muggvask blandet etter anbefalingene. Vær nøyaktig, og bruk gjerne en såkalt vaskepensel for å komme til overalt.

  Du kan også bruke en sprøyte (ikke høyttrykk), noe som kan være litt enklere.

  Tvätta träfasad

  La rengjøringsmiddelet virke i 5–15 minutter, men du må begynne å bearbeide overflaten før den tørker. Arbeid deg nedenfra og opp med en børste.

  Skyll grundig med vann. Bruk en vanlig hageslange, ikke høytrykkspyler. Skyll rikelig.

  Tvätta träfasad

  La alt tørke godt, og inspiser overflaten grundig. Hvis ikke all skitt eller påvekst er borte etter rengjøringen, bør du vaske en gang til.

  Tvätta träfasad

  TIPS!

  • Vask huset annethvert år for å redusere risikoen for alger og mugg betraktelig.
  • Beskjær eller flytt ut tette busker fra fasaden slik at sol og vind når overflaten.
  • Nytt, ubehandlet trevirke angripes lett, mal så fort du kan.
  • Malingen holder lenger på et rent hus.
  • Ikke vask bare fasaden. Stakitt, rekkverk, terrasser og kanskje til og med flaggstangen har godt av en oppfriskning.