Male vinduer

  Nymalte vinduer betyr mye for hvordan huset ditt fremstår. Her har vi samlet enkle trinn-for-trinn-tips til hvordan du maler vinduer og får et fint resultat som holder lenge.

  1. Rengjøre

  Grundig rengjøring legger grunnlaget for et godt sluttresultat når du maler vinduer. Begynn med å fjerne gamle tetningslister og skru løs hjørnebeslagene. Vask alle treflater med fasadevask. Hvis det er sopp eller alger på vinduene, bør du også rengjøre med alge- og soppvask. Følg alltid instruksjonene på emballasjen.

  2. Skrape og slipe

  Kontroller om treverket er råttent, og bytt ut skadde deler. Skrap bort all løs maling. Slip treflatene, og børst bort alt støv.

  3. Grunne

  Når treverket er helt tørt, maler du endetre og skjøter med impregneringsolje. Etter 30 minutter kan du tørke av overflødig olje. Masker vinduet, og grunn én gang. Grunn hjørnebeslagene med en rustbeskyttelsesgrunning før du skrur dem på vinduet igjen.

  4. Kitte og reparere

  Hvis kittet har sprukket, er det best å fjerne alt og bytte det ut. Bruk kittsprøyte eller kittkniv. Dypp kniven i vann med oppvaskmiddel for å unngå at kittet setter seg fast på den. Mindre sprekker i treverket reparerer du med vinduskitt eller malerfug.

  5. Male

  Når alle flater er tørre, maler du vinduet to ganger. La malingen tørke mellom strøkene. Følg anbefalingene på spannet. Gi skjøter, samt den nedre delen av rammen og karmen et ekstra strøk. Fjern maskeringstapen rett etter at du er ferdig, før malingen har tørket.

  Tips!

  Skiftende skydekke er perfekt vær å male vinduer i. Ikke mal når det regner eller duskregner.

  Demonter vinduet og legg det på en arbeidsbenk når du vasker, skraper og sliper, så blir jobben enklere.