Male trefasade

  Godt forarbeid er alfa og omega når du skal male trefasader. Cirka 80 prosent av arbeidstiden går med til å vaske, slipe og reparere før du begynner å male. Vær nøye og ta deg god tid, så får du en fasade som holder seg fin i mange år. 

  1. Rengjøre

  Begynn med å dekke til vinduer og legge beskyttelsesplast på bakken nærmest fasaden. Skyll fasaden med vann, og påfør deretter fasadevask. Følg alltid anbefalingene på emballasjen. La middelet virke, og skyll deretter fasaden grundig med vann. Hvis du bruker høytrykksspyler, må ikke trykket være for høyt, siden det kan skade treverket. Hvis det er alger og sopp på treverket, bør du også bruke alge- og soppvask. Den trenger ikke å skylles bort, men husk å følge instruksjonene på emballasjen.

  2. Skrape og slipe

  Kontroller treverket ved å stikke med en kniv eller skrutrekker her og der, spesielt ved skjøter og endetre. Hvis treverket er mykt og fuktig, må det byttes ut før du maler. Skrap bort maling som flasser og sitter løst. Hvis det er bobler og sprekker på overflaten, eller hvis det er tykke malingslag, bør du fjerne all gammel maling. Bruk varme, skrape eller malingsfjerner.

  3. Grunne

  Bruk impregneringsolje på skjøter og endetre. Tørk av overflødig olje etter cirka 30 minutter. Grunn deretter alle flater. Følg tørketidene og anbefalingene for den malingen du har valgt. Sprekker som er større enn to millimeter, må repareres med malerfug etter at du har grunnet.

  4. Male

  Påfør rikelig med maling. Mal ovenfra og nedover. Pass på at malingen dekker overalt, og vær ekstra grundig ved skjøter og endetre. La malingen tørke godt før du maler det andre strøket. Følg alltid anbefalingene på spannet. Unngå å male når det regner, siden regnet kan gjøre overflaten matt og flekkete.

  Tips!

  Vask fasaden annethvert år, så reduserer du risikoen for alger og sopp. Beskjær eller flytt busker som står nær fasaden, slik at sol og vind kommer til.

  Hvis huset er malt med slam- eller linoljemaling fra før, bør du fortsette med samme type maling. Be butikkpersonalet om hjelp hvis du er usikker på hva slags maling huset er malt med tidligere.