Male blikk og metall

  Vær ekstra grundig med forarbeidet før du maler nedløpsrør, takrenner og andre detaljer i blikk og metall. Da holder overflatene seg fine lenge. Riktig maling beskytter dessuten mot rust og gjør at huset fremstår som pent og velholdt.

  1. Rengjøre

  Vask lett skitne flater med fasadevask. Følg anbefalingen på emballasjen. Påfør rengjøringsmiddelet med svamp, børste eller skumsprøyte. Børst nedenfra og opp. La middelet virke i cirka 15 minutter, og skyll grundig med vann. Hvis flatene er veldig skitne eller angrepet av sopp, bør du også bruke alge- og soppvask. Middelet trenger ikke å skylles bort. Følg instruksjonene på emballasjen.

  2. Fjerne all rust

  Skrap og slip bort all rust. Hvis du gjør en grundig jobb, reduserer du risikoen for at det ruster på nytt. Slip harde og blanke malingsflater slik at de blir matte. Hvis malingen er i dårlig stand, er det best å fjerne den helt med malingsfjerner. I PDF-filen nedenfor kan du lese mer om hvordan du behandler ulike typer blikk- og metallflater.

  3. Grunne

  Sjekk at flaten er tørr, ren og støvfri. Velg en grunning som passer til flaten du skal male. Spør butikkpersonalet hvis du er usikker, og følg alltid anbefalingen på spannet. Legg på et raust strøk med maling på kanter, i hjørner og i buer, så holder malingen lenger.

  4. Male

  Følg tørketidene for grunningen før du maler med den dekkmalingen du har valgt. Legg alltid på to strøk. Følg tørketidene og anbefalingene på spannet. Fjern maskeringstapen når du er ferdig med å male, før malingen har tørket. Da unngår du at tapen setter seg fast i malingen.